Priser

Hvad koster det at tage på cykelferie?

En cykelferie behøver ikke at være dyr. Faktisk kan ferien gøres meget billig, hvis man er villig til at bo i telt og evt. i den frie natur. På den anden side kan den første cykelferie godt gå hen og blive ligeså dyr som en almindelig charterferie, fordi man er nødt til at indkøbe det nødvendige udstyr: Cykeltasker, cykeltøj, soveposer osv. Heldigvis er dette jo en engangsinvestering, så de næste cykelferier kan gøres meget billige. Når man har cyklet en anstrengende dagsetape har man nemlig ikke lyst til middag på en fin restaurant! Tvært imod går drømmene mere i retning af spaghetti med kødsovs eller franskbrød med nutella! Af den grund er det sjældent, at madudgifterne sprænger budgettet når man er på cykelferie. Overnatningen foregår også fint og billigt i telt, men er man mere magelig eller måske har små børn med sig, kan overnatning på vandrerhjem, i hytter eller på kro også klares for en overkommelig pris.

Omkostningerne til cykelferien afhænger primært af destinationen og dit komfortniveau. Skal du flyve til destinationen koster det selvsagt. Cykler du i Norden er de daglige fornødenheder dyrere end i et tredjeverdens land. Insisterer du på at overnatte på hotel og spise på restaurant hver dag er det selvfølgelig også dyrere end at bo i telt og lave maden selv.

Du skal anslå feriens pris ved at summere udgifterne til udstyr, rejsen, overnatninger og dagligt forbrug til mad etc. Yderligere forbrug er som regel begrænset, fordi ferieformen ikke let lader sig kombinere med fest og farver eller en tur i operaen (det er svært at medbringe det stive puds i et par cykeltasker…) Er man indstillet på at bo i telt på campingpladser og lave maden selv, kan man sagtens leve for 100 kroner om dagen selv i Norge og Sverige, hvis prisniveau ellers er forholdsvist højt sammenlignet med mange andre lande.

En cykelferie til fx Sverige kan gøres meget billig, fordi færgetransporten dertil er så billig. En uges cykelferie behøver ikke at løbe op i mere end 1000 kroner per person alt inklusive. Tilmed kan man nå at se utrolig mange dejlige steder og seværdigheder på denne uge, fordi den sydlige del af Sverige rummer så megen dejlig, fredelig (!) natur og historiske vidnesbyrd.

En cykelferie til Frankrig kan arrangeres på flere måder. Man kan sagtens få cyklen med i flyet mod at betale ca. 300,- ekstra. Alternativt kan kørslen foregå i private biler, der så parkeres ved udgangspunktet. Der findes også busselskaber, der medtager cykler eller ligefrem arrangerer cykelferier til destinationen. Frankrig er også begunstiget med mange, fine campingpladser, der sammen med det fine klima, madkulturen, fine småveje og venlige bilister gør landet ideelt til cykelferie både for familien, der er afsted for første gang, og for langturscyklisten. Igen kan man regne med daglige omkostninger til mad og campingpladser for omkring 100 til 200 kroner.

En alternativ cykelferie kunne også være at medbringe cyklen på en færdigpakket charterferie. Nogle af de populære destinationer er faktisk meget fine cykelområder. Det gælder fx Mallorca, der er et nærmest perfekt sted at cykle. Turistpræget forsvinder lige så snart man bevæger sig væk fra strandene, så man kan sagtens bo på hotel og køre dagsture ind i på øen. På den måde nyder man altså godt af hotellets bekvemmeligheder samtidig med, at man ser ‘bagsiden’ af Mallorca, der bestemt har noget at byde på. Tilmed er øen praktisk ‘delt op’, så den vestlige del er bjergrig, mens den østlige del er helt flad, så man selv kan vælge, hvor strabadserende turene skal være. Man skal nok undgå månederne juni-august, fordi det bliver meget varmt at cykle, men ellers er det et godt sted både for nybegynderen og den mere erfarne. Mange cykelryttere har i øvrigt træningslejr på Mallorca i forårsmånederne netop pga det fine klima og terrænet. Det betyder, at de få bilister også er vant til cykler og kører mere hensynsfuldt. En uge i foråret kan ofte fås for 1500-2000,- inkl. halvpension. Oveni skal så lægges 300,- for cykeltransport i flyet, evt. lidt forsikring og lommepenge. Er opholdet med halvpension skal man altså selv stå for frokosten, hvad der er meget praktisk, fordi man som oftest alligevel er væk fra hotellet. Frokosten kan derfor bestå af brød, frugt, sodavand eller hvad man nu kan få hos de lokale købmænd og indtage i det fri. Igen bliver det altså en billig ferie sammenlignet med andre ferieformer.