Generel information

Blandt de folk, der tager på cykelferie, er der lige så stor forskel indbyrdes som blandt folk generelt. Vi finder den ensomt kørende langturscyklist, der tilbagelægger 200 km om dagen såvel som det aldrende ægtepar og børnefamilien, der cykler 15-20 fra den ene kro til den næste. Det giver sig selv, at disse mennesker stiller forskellige krav til både cyklerne, tøjet og resten af udstyret, men også til landskabet, oplevelserne og overnatningsmulighederne.

Langturscyklisten drives ofte af den samme trang som bjergbestigerne – han må bare cykle igennem dette landskab og det er vigtigt, at han ikke ’snyder’ og tager bussen på enkelte stræk. Oplevelsen er i høj grad også en indre tilfredsstillelse: Man kunne gennemføre dette projekt! På den anden side kommer en ensom cyklist lettere i kontakt med andre end en gruppe af cyklister gør det. Det kan også være en grund til at cykle alene. Ulempen ved at køre alene er til gengæld, at man er alene om alle problemerne og om at slæbe bagagen! – men det er jo netop også udfordringen! Cykler man i en gruppe kan man hjælpes ad og dele oplevelserne med hinanden. Ulempen er, at man er nødt til at indrette sig efter gruppens rutevalg, dagsetaper osv. Hvilken rejseform man vælger er naturligvis op til en selv, men for de fleste er det et enten-eller. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvilken slags mennesker, der er deltagere i en gruppecykelferie, fordi en individualist let bliver årsag til problemer, hvis ikke disse er afklaret på forhånd.

Hvem ?

Cykelferie er for alle, der er i stand til at cykle. Kan man ‘bare’ cykle 10 km om dagen gælder det om at vælge en destination, hvor attraktionerne og overnatningsmulighederne ligger indenfor en lille radius. Er du vant til at cykle kan du tillade dig at vælge mere øde områder, der ofte byder på større naturoplevelser, men til gengæld færre og mere spredte bekvemmeligheder. Forældre med mindre børn (d.v.s. fra 8-10 år) kan regne med at køre 20-50 km om dagen, hvis der holdes rigelige pauser. Mange børn er faktisk i bedre form end deres forældre!

Hvordan ?

I kan arrangere det hele selv, og selve planlægningen er jo spændende i sig selv, så ferien nærmestforlænges flere måneder! Men I kan også vælge en mere eller mindre arrangeret rejse. Der findes indtil flere fimaer i Dnamark, der tilbyder sådanne rejser i ind- og udland. Læs nærmere her.

Hvor langt ?

Hvis man afpasser tempoet, så det ikke føles hårdt på nogen måde, kan de fleste overkomme meget længere distancer end de drømmer om. Den ‘begrænsende faktor’ ender ofte med at blive enden! Er man i nogenlunde form – dyrker man fx noget sport 2-3 gange om ugen – kan man regne med at cykle ca. 300 km om ugen inkl. 1-2 hviledage. Cykler man dagligt 15-20 km på arbejde og en længere tur i weekenden, kan man sikkert overkomme ca. 500 km om ugen. Har man motionscyklet i nogle år vil det ikke være urealistisk at køre 100-120 km om dagen.

Priser

En cykelferie bliver nærmest aldrig dyrere end en tilsvarende normal ferie. Før den første cykelferie må man påregne at skulle investere i forskelligt udstyr såsom cykeltasker, cykeltøj, cykelværktøj osv., men selv med disse udgifter kan feriens samlede budget godt være af samme størrelse som en normal ferie. Efterfølgende cykelferier bliver selvsagt billigere og hurtigere at planlægge, fordi man har udstyret og erfaringerne om, hvor meget man skal medbringe, hvor langt man skal køre osv.

Hvorfor ?

Man skal vælge cykelferien, fordi det giver en stor tilfredsstillelse at transportere sig selv, samtidigt med, at oplevelserne er mere intense. I bil suser man lige forbi – ser måske et hastigt forbipasserende billede – mens man på cykel har tid til at indsnuse duftene, høre lydene og fornemme alle indtrykkene samlet. På cykel har man tid til at opleve detaljerne og til at lade tankerne flyde frit og tænke dem til ende, samtidig med, at man bruger musklerne og bliver træt på en rar måde. Oveni dette føles friheden meget intens, fordi man er selvtransporterende og kan køre lige hvorhen man vil eller standse her og blive. Alt i alt er det meget afstressende at cykle på denne måde, og man vil opdage, hvordan man lærer at opleve tingene på en næsten glemt barnlig måde, der forstørrer oplevelsernes betydning mange gange. Man opdager, hvordan en lille billes skjold er smukt oversået med røde og blå pletter, eller, hvor smukke de bittesmå blomster kan være, selvom de gror på en ugæstfri, bar fjeldside. Og disse oplevelser kan være lige så store som et besøg på Montmartre eller at se Peterskirken.